Ücretsiz web sitesi nasıl kurulur? Bu yazımızda ücretsiz web sitesi nasıl kurulur? Dezavantajları nelerdir? Bu konular üzerinde duracağız. Teknolojinin gelişmesi ve web kullanımı artmasıyla birçok blog, hobi sitesi, e-ticaret sitesi vb. gibi web siteleri bulunuyor. Eğer başlangıç düzeyde ücretsiz web sitesi oluşturmak ve geliştirmek isterseniz teknik bilgi gerekmeden ücretsiz olarak web sitesi kurmanın birçok alternatifi bulunmaktadır. Ücretsiz web sitesi nasıl kurulur ? Birçok platform içerdikleri hazır ve düzenlenmesi mümkün şablon ve temalarla bu desteği sunmaktadır. İhtiyacınız olan şema ve temayı belirleyerek düzenlemeler yapabilirsiniz. Web sitenizin işlevselliğini artırmak için çeşitli widgetlar ve araçlar(çeşitli görseller, sosyal medya adreslerinize yönlendirecek tasarımlar, alışveriş sepeti) ekleyebilirsiniz. Şimdi ücretsiz web sitesi nasıl kurulur ona bakalım.
Ücretsiz Web sitesi oluştururken izlemeniz gereken adımlar şunlar olacak :
- Nasıl bir siteniz olacak buna karar verin : Ücretsiz web sitesi nasıl kurulur ? Bir web sitesine neden ihtiyaç duyuyorsunuz ? Bir hobi sayfası mı oluşturmak istiyorsunuz yoksa bir e-ticaret sayfası mı? Bunlara cevap verin ve sonraki adımları izleyin.
- Alan adınızı (domain) seçin : İçeriğinize ve hedeflediğiniz kitleye göre bir alan adı seçmelisiniz çünkü alan adınız çevrimiçi dünyada kimliğiniz olacak. Alan adınızın kolay okunuşlu ve işinizi ifade ediyor olması önemli. Akılda kalıcı bir alan adı olmasına da dikkat etmelisiniz.
- Hosting sağlayıcınızı seçin : Ücretsiz web sitesi nasıl kurulur? Hosting hizmeti, sitenizde barındırmak istediğiniz verileri internet kullanıcıları tarafından ulaştıkları bir bilgisayarda tutmaya yarayan hizmettir. Eğer varsa hangi koşularla bu hizmeti sağlıyor emin olmalısınız. Hosting hizmetini sunan kişilerle iletişim kurabilmeniz önemli. Ve web sitenizin güvenliğini sağlayacaklarından emin olmalısınız.
- Sitenizin tasarımını belirleyin : Kullanıcılar için en önemli etkenlerden biri de web sitesi tasarımıdır. Belirlediğiniz amaca uygun olan anlaması kolay tema ve şemalar kullanmalısınız. Sizi ve web sitenizi temsil eden renkleri kullanabilirsiniz.
- İçerikleriniz arama motoru optimizasyonuna (SEO) uygun olmalı: Hedef kitlenize ulaşmanızı ve içeriklerinizin kolaylıkla erişilebilir şekilde öne çıkarmanın yolu içeriklerinizin arama motoru optimizasyonu kriterlerine uygun olmasıdır. Kullanıcılar arama yaptıklarında ilk ulaştıkları içerik sizin içerikleriniz olmalıdır. Aramalarda sizi öne çıkaracak anahtar kelimler için Google anahtar kelime planlayıcısını kullanabilirsiniz. Link : www.ads.google.com
- İnternet sitenizin mobil uyumluluğu, tasarımı ve içerikleri için son kontrolleri yaparak siteyi kullanıma açın: Telefonun yoğun kullanıldığı bu dönemde web sitenizin mobil uyumlu olması en önemli etkenlerdendir çünkü kullanıcılar kolaylıkla mobilden sayfanızı ziyaret edebilirler.
- Web sitenizi farklı platformlardan içerik yayınlayarak destekleyin : Kullanıcıların çoğunun sosyal medya kullanım oranını düşününce web sayfanızı sosyal medyalarda desteklemelisiniz. Örneğin bir podcast, instagram sayfasıyla web sayfanızdaki içeriklerinizi tanıtabilir ve çok sayıda kullanıcıya ulaşabilirsiniz.
Bu ücretsiz platformlara birkaç örnek verelim:
1- WordPress
Ücretsiz web sitesi kurma alternatiflerinden ilki WordPress. özellikle kodlama ve teknik bilgiye sahip olmadan site kurma imkanı sağlar. Açık kaynak kodlu bir yazılım ve ücretsizdir. Websitesi wordpress.org ta belirttikleri üzere güncel çevrimiçi web sitelerinin %43 ü wordpress kullanıyor. Ara yüz açısından basit ve anlaması kolay yapıdadır. Oluşturacağınız web sitenizin sayfalarını ekleyip çıkarabilirsiniz ve sayfalarınıza menü ve başlıklar ekleyebilirsiniz. Yorumlarınızı düzenleyip denetleyebilirsiniz ve web sitenizin ihtiyacı olan basit eklentilere kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra tema ve şablon içeriği olaraksa temel ihtiyaçlarınızı karşıladığı gibi dil desteğine de sahip. web sitesini ziyaret için tıklayınız : https://wordpress.org
2- Godaddy
İkinci alternatif ise Nocode olarak web sitesi oluşturmada yardımcı olan platformlardan biri olan Godaddy aracıdır. Godaddy, birçok şablon ve temasıyla dünyada en sık kullanılan yazılımlar arasındadır. Eğer web sitenizi daha fazla geliştirmek isterseniz ücretli paketleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, PHP Opcache ‘nin dahil edilmesi gibi ayarlarla da donanımını güçlendirdi. web sitesini ziyaret etmek için tıklayınız : https://www.godaddy.com Negatif yönleri : Web siteniz için ihtiyaç duyabileceğiniz eklentiler yüksek ücretlidir. Gizli maliyetleri fazladır. Müşteri desteği yetersizdir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) desteğini ise tam olarak sağlamaz.
3- Wix
Üçüncüsü Wix . Wix ile web sayfanızı oluşturmalı ve bazı sorulara yanıt vermelisiniz. Sonraki adımda sayfanızın ismini soruyor. Bu aşamayı geçtikten sonra , hazır taslak ve şablonlarla sayfanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Negatif yönleri : Wix ile ücretsiz web sitesi kurduğunuzda static bir siteye sahip olursunuz. Bununla birlikte, Web sitenizi dinamikleştirmek için başvuracağınız premium eklentiler kesinlikle pahalıya mâl olacaktır. Buna ek olarak verilerinizi başka bir platforma taşıyamaz ve gizlilik konusunda yeterince güvenli olmazsınız. Bu üç alternatifin avantajlarını ve negatif yönlerini sunduk. Web siteniz çevrim içi yüzünüz olacağı için en iyi tasarıma sahip olmalıdır. Profesyonel ve ilgi çekici olan bir web sitesi sayesinde daha çok kullanıcıya ulaşırsınız. Çevrim içi yüzünüz olan web sitenizi tasarlamak ve ihtiyaçlarınızın belirlenmesi için profesyonel destek almanızın bir çok açıdan faydası olacaktır. Siz ücretsiz web sitesi kurarken, sunulan temel tasarım ve şablonları kullanabileceksiniz. Ancak profesyonel bir tasarımcı ise, kullandığı programlama dilleri ve ekleyeceği eklentiler ile web sitenizi öne çıkaracaktır.
Web sitesi içerikleri güncel ve dikkat çekici olmalı. Düzenli aralıklarla yeni içerikler eklemek web sitenizde devamlılık sağlar. Bunu yapmak ise zaman ve üretkenlik gerektirir. Web tasarım konusunda çalışan bir uzmanla çalışırsanız zamandan ve sürpriz maliyetlerden tasarruf sağlarsınız. Web siteniz ve içeriklerinizin güvenliğini de düşünmelisiniz. Bazı platformalar ücretsiz bile olsa güvenlik ihlaline ve veri hırsızlığına açık yerlerdir. Bir uzmanla çalıştığınız zaman siteniz ve içeriklerinizin güvenliğini sağlayan araçlar kullanır ve bu konuda kayıplar yaşamazsınız. Böylece sitenizin ve kullanıcıların verileri güvenle saklanır. Nitekim bir uzmanla çalışırsanız web sitenizin trafik ve site performansını takip eder. Bir web yönetici aracının detaylı ve profesyonel kullanılmasının birçok faydası olur. Açıklamak gerekirse, ziyaretçilerin sitenizde geçirdikleri ortalama süre ve kullanıcıları size yönlendiren anahtar kelimelerin tespitini sağlar. Çünkü sitenizin arama motorlarında üst sırada olması ve saldırıya uğramaması için web sayfanızın bakımının iyi yapılması gerekiyor.
Son olarak; sizin için tüm bunları karşılayan bir profesyonele ihtiyaç duyarsanız bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.