Back

Yavaş çalışan web sitesini hızlandırmanın yolları

Hiç kimse yavaş bir web sitesinden hoşlanmaz. Yavaş çalışan web sitesi sinir bozucudur ve bazen çileden çıkarır. Site ziyaretçileri bir web sitesinin neden yavaş çalıştığı ile ilgilenmez. Bir bağlantıya tıklarlar ve o sayfanın açılmasını beklerler. Eğer sayfanın açılması 3 saniyeden uzun sürerse  geri tuşuna basarlar ki bu iyi bir ihtimaldir. Açılmayan bir sayfa ile karşılaştıklarında geri tuşuna basmayıp siteyi kapatanların oranı da azımsanmayacak kadar çoktur.

Ancak biz Portakal Dijital Çözümler olarak bunu nasıl düzelteceğimize odaklanırız. Yavaş çalışan bir web sitesi söz konusu olduğunda bu sorunun çözülemez olmadığını bilmenizi isteriz. Anlamanız gereken ilk şey web sitenizin neden yavaş çalışıyor olabileceğidir. Sorunu bilmiyorsan, çözemezsin!

Uzun yıllar boyunca elde ettiğimiz tecrübeye göre, web sitenizin yavaş çalışmasına neden olabilecek 6 ortak nedeni sizler için bulduk. Daha da iyisi, bunları nasıl çözebileceğinizi söyleyeceğiz.

1. Web sunucusu bilgisayarın performans düşüklüğü

Düşük sunucu performansı, yavaş bir web sitesinin bir numaralı suçlusudur. Düşük performans, daha yavaş tepki süresine yol açarak sonuç olarak yavaş bir yükleme süresine neden olur. Buda hosting firmanızın sorumluluğundadır.

a internet speed meter with rocket and snail

İş hosting kısmına geldiğinde, web sitesinin hızlı çalışması için kaliteli bir hosting firması ile çalışmalısınız. Hosting firması sitenizi barındıran ev sahibinizdir. Ucuz bir hosting firmasını tercih ettiğinizde şunu bilin ki, aynı sunucuyu sizle beraber yüzlerce site paylaşmaktadır. Sunucu kaynaklarını yüzlerce diğer web sitesi ile paylaşmak, sitenizi hızla yavaşlatır.

Bir web hosting firması seçerken ufak hesaplar yapmayın. Sunucu paylaşmayacağınızı bildiğiniz birini seçin.

2. Sunucunun bulunduğu yer

Diyelim ki sunucunuz Amerika’da bulunuyor ve Avustralya’daki bir kişi web sitenizi ziyaret etmek istiyor. Sitenize tıkladıklarında sunucunuza içerik yüklemesini isteyen bir mesaj gönderilir. Uzun mesafe (bir telefon görüşmesi gibi düşünün) nedeniyle, bilgilerin seyahat etmesi daha fazla zaman alır.

Avustralya ziyaretçisi web sitenizde bir tıklama yaptığında, bilgilerin sunucunuza yani Amerika’ya gitmesini, erişim talep etmesini ve ardından web sitenizi bilgisayarlarına yüklemek için Avustralya’ya geri dönmesi beklemeniz gerekiyor. Tabi sonuçta kıtalar arasında fiberoptik kablolar mevcut. Ancak sizin bilgisayarınızdan bir kablo çıkıp doğrudan Amerika’daki sunucu bilgisayara bağlı değil.

Sunucunuzun en uygun konumda olup olmadığını anlamak için, trafiğinizin nereden geldiğini bilmek önemlidir. Aldığınız trafiği karşılamak için sunucunuzu gerektiği gibi taşıyabilirsiniz. Bunu yapmak web sitenizin hızını artıracaktır. Yani site ziyaretçileriniz dünyanında dört bir yanından ise tabii ki Amerika sizin için normal olacaktır. Ancak ziyaretçilerinizin tümü Türkiye’de ise web sitesi sunucunuz Türkiye’de olması hızınızı artıracaktır.

3. Web Sitesi Trafiği

Sitenizin trafiğinin yani ziyaretçi sayınızın artması doğal olarak bir yavaşlama getirecektir. Web sitesi trafiğiniz arttıkça, yavaşlama olasılığı da o kadar yüksek olur. Sunucunuz tüm istekleri yönetmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır, ancak bir yerde yavaşlar, sonunda tüm siteyi telafi etmeye çalışırken yavaşlar.

Hosting firmanızı güncelleme, içerik dağıtımını en iyi duruma getirme ve sitenizin tasarımını düzene koyma, yüksek trafik yaşarken site hızını artırmaya yardımcı olabilecek değişikliklerdir.

4. Sitenizde kullandığınız görseller

Yüksek kalitedeki görüntüler etkileyici bir web sitesinin olmazsa olmazıdır.İnsanlar görsele önem veren yaratıklardır ve görseller etkileyicisiyse genellikle bir sayfada kalır veya o ürünü satın alır. Ancak, web sitenize onları optimize etmeden görüntü eklemek site hızının yavaşlamasına neden olabilir.

 

Büyük boyutlu resim yüklüyorsanız, soruna katkıda bulunursunuz. Büyük boyutlu resimler yüklenirken hem yavaşlamaya neden olur hem de bant genişliğinizi arttırır. Ancak bu işi çözmek çok basit. Görüntülerinizi yeniden boyutlandırmak, hızı arttırmak için yeterlidir. Basit yükseklik ve genişlik, biçim ve kalite değiştirerek uzunca bir yol kat edebilirsiniz.

İyi haber şu ki görüntülerdeki değişikliği kimse fark edemeyecek, ancak sitenizin hızının arttığını hemen fark edeceklerdir.

5. Eski yazılımlar

Güncelleme, güncelleme ve güncelleme! WordPress, Joomla , Wix, Squarespace veya Drupal gibi popüler bir CMS kullanıyorsanız güncel kalmanız şarttır. Bu platformlar, web sitenizin tam kapasite çalışmasını sağlamak için yazılımlarını sürekli olarak düzenlemektedir. Bir güncelleme yapmanızı isteyen bir açılır pencere görüyorsanız hemen yapın. Herhangi bir yazılımın ve eklentilerin en son sürümlerine sahip olmak daha hızlı yükleme sürelerine yol açacaktır.

Furious businesswoman wearing suit working on line using a smart phone in a desk at office

Siz yapamıyorsanız, biz yapalım

 

Merak etmeyin! Tecrübeli ekibimiz sizin için sitenizi hazılandırabilir

Web sitenizin hızını artırmak için gerekli değişiklikleri yapmaya hazır ancak nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? İzmir Web Tasarım Ajansı’ndan başka bir yere bakmayın. İşiniz bizim işimiz ve web sitenizin hızlandığını görmek istiyoruz – bize bir not bırakın ve sizin için ne yapabileceğimizi öğrenin!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.